Ett långt liv i ett omvälvande århundrade.

Idag vill jag skriva några rader om en person som jag alltid har beundrat, nämligen min mammas farmor: min gammelfarmor Helly.

I tisdags kväll fick jag beskedet att hon avlidit, kort efter att morfar besökt henne på sjukstugan.

Min gammelfarmor var en otrolig människa, och min dröm är att jag kommer åldras som hon gjorde. Helly blev 101år gammal. I maj förra året var jag med på hennes 100års-kalas, och jag tror att jag var tröttare än hon vid slutet av dagen! Från förmiddagen, över lunchen, eftermiddagen och kvällens middagsfest var denna otroliga dam på plats i festlokalen, pratade, skrattade, åt och umgicks med familj, vänner och bekanta i Vilhelmina.

Den mesta maten hade hon lagat själv, därför att hon blivit bestört när hon fick veta att hennes barn (min morfar och hans syskon) lejt en cateringfirma. 🙂 Och jag kan tala om att det var mycket gott att äta på den festen! Mycket fint blev sagt, och jag tog faktiskt mod till mig och sa några ord själv! En hälsning från familjen i Dubai som inte kunde vara med, och ett utryck för min beundran för min gammelfarmor.

Fram till i våras så bodde hon själv, i ett trevåningshus (källare, bottenvåning och toppvåning), med de mest livsfarliga trappor. Jag trodde alltid jag skulle ramla och bryta något när jag gick i dem, men där bodde hon, ensam, gammal och helt utan hemhjälp. Gick i trapporna varje dag, och tog hand om den ansenliga trädgården dessutom.

Ja för i tillägg till att hon var en otrolig sömmerska, lagade himmelskt god mat och var ute i skogen och på myren för bärplockning efter att hon fyllt 90år, så hade min gammelfarmor verkligen gröna fingrar. Det fanns alltid många och vackra (och svårhanterade!) blommor hemma hos henne.
När jag var liten for vi alltid hem till henne och fikade när familjen for på fjällsemester, och då bjöd hon alltid på drömmar. Ni vet såna där runda, ljusa kakor med sprickor på ytan som smular något otroligt? De är fortfarande mina favoritkakor.

100år gammal

Det jag inte kan låta bli att tänka på, är hur otroligt mycket min gammelfarmor fick uppleva i sitt liv. Född 1911, har hon genomlevt ett av de mest omtumlande århundradena i människans historia. Från tiden då bilen var en fantastisk nyhet till nutid, när vi har otroligt kraftiga datorer i våra mobiltelefoner. Jag säger bara wow vilken upplevelse!

Helly var pigg i kroppen och klar i huvudet hela vägen till slutet, men tyvärr så orkar människokroppen bara fungera så länge. Jag hoppas, om jag får leva så länge, att jag håller mig lika pigg och frisk som hon gjorde.

Helly, min fantastiska gammelfarmor, 1911-2012.

Annonser

2 thoughts on “Ett långt liv i ett omvälvande århundrade.

  1. Fint skrivet. Jag håller med dig. Hon var fantastisk och hon var sådär snäll som en farmor i sagan ska vara. Jag saknar henne men är jätteglad att få ha min farmor i livet tills jag är sa pass gammal som jag är. Inte många som har det.
    Kram
    Mamma

Kommentera gärna! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s