Att resa till Dubai på semester

Med anledning av mitt lilla resetips igår så skulle jag vilja utveckla mig lite om några saker som kan vara bra att tänka på när man åker till Dubai på semester.

Till att börja med, läs ambassadens reseinformation om Förenade Arabemiraten (landet Dubai ligger i). Klicka er dessutom gärna vidare på länkarna längst ner, även de som är riktade mot folk som ska flytta dit kan vara vettiga att klicka på och ögna igenom lite snabbt. Den här korta texten från Dubais egen regering kan också vara bra att kika på.

Sedan skulle jag vilja säga en sak som jag faktiskt tycker kan lyftas fram lite mer i ambassadens resetips, och som många semesterbesökare i Dubai inte tänker på så länge det inte händer något:

Dubai är en muslimsk diktatur med Shariah-lagar.

Man ska absolut inte låta sig avskräckas från en resa av detta, men man ska vara medveten om vad det betyder utifall att det händer något. Muslimska lagar är inte som de vi har i våra demokratiska västländer, de slår till hårt, fort och utan hänsyn till om man är turist eller inte. De är en del av religionen Islam, det är därifrån de kommer. Här har ni några tips, som självklart inte täcker alla möjliga situationer men kan ge er en utgångspunkt.

 1. Du kan klä dig i princip som hemma i Sverige på sommaren, men för din egen bekvämlighet kan knälånga shorts/kjolar och axel/magtäckande tröjor vara skönt att ha på sig på shoppingcentrumen. Detta för att folk (män) stirrar extremt öppet. De kommer att stirra ändå, men jag tycker iallafall inte att det gör lika mycket om jag är mer täckt. De blir även mindre benägna att ta smygfoton då.
 2. Det är 21årsgräns på krogarna. Oftast är detta inte ett problem (speciellt inte för tjejer) men det kan vara bra att veta om iallafall, eftersom detta även är ”dryckesåldern” på alla restauranger med serveringstillstånd. (Man ska alltså inte planera en partyresa till Dubai om man är under 21.)
 3. Ägna dig inte åt public displays of affection på stranden, vid poolen, i shoppingmallen. Dvs kyssar, hångel, smekande av din partner. Det är helt okej att hålla handen, detta gäller även i homosexuella relationer eftersom det är ett vanligt vänskapsbevis bland araber, indier m.fl. men inte mer än så.
 4. DRICK INTE ALKOHOL PÅ STRANDEN (om du inte sitter på ett hotell och har beställt drinken såklart). Jag upprepar att Shariah-lagar gäller och där är alkohol förbjuden. (Också: om du råkar i dispyt på en krog så att polisen blir tillkallad så är det förbjudet att vara berusad, dvs det medför straff!)
 5. Håll er så långt från droger som möjligt. När de säger nolltolerans så menar de verkligen NOLLtolerans mot det. Använd inte innan du ska till Förenade Arabemiraten, ta inte med dig det och ta inte emot det om någon erbjuder dig. Om du blir tagen med droger (kokain, amfetamin m.fl) eller spår av droger i dina kläder så kommer du åka i fängelse i många år samt få x antal piskrapp i bästa fall, och få dödsstraff i värsta fall.
 6. Och till sist: OM DU BLIR VÅLDTAGEN SKA DU INTE GÅ TILL POLISEN. Jag tar upp detta med anledning av norskan som i våras nätt och jämnt kom undan efter en sån här incident. Som tjej är det ditt fel och det räknas som sex utanför äktenskapet och det är olagligt. Du åker på fängelsestraff och mest troligt även piskrapp.
  SÄTT DIG PÅ FÖRSTA BÄSTA FLYGPLAN HEM. Sök terapi. Men gå inte till polisen i Förenade Arabemiraten.

För oss västerlänningar kan mycket av det här verka fånigt, vi kan tänka att ”det ska väl de skita i”, men det är här som ”respekten” kommer in. Vi är gäster i landet och då är det deras regler som gäller.

Bli nu inte livrädda för Dubai 🙂

Kriminaliteten är väldigt låg, religiös polis gömmer sig inte bakom varje hörn och droger förekommer det inte mycket av. De flesta västerlänningar som bor eller semestrar i Dubai kommer aldrig i kontakt med vare sig polis, droger eller kriminalitet. Under mina 7,5 år i Dubai var den enda gången jag kom i kontakt med polisen vid trafikolyckor, eftersom man måste få ett papper på ”vems fel det var” om man krockar (oavsett skademängd på bilarna). Och jag festade precis som en normal tonåring gör, med hemmafester där det dracks alkohol. 🙂

Om du inte söker dig till skumma ställen eller jetset-festande muppar utan moral så är risken för droger eller våldtäkt väldigt låg. Precis som här i västvärlden. Håll tummen på flaskan och gå inte tillbaka till en drink du ställt ifrån dig på krogen. Precis som i alla storstäder. 

Slappna av nu.

Om ni har frågor om saker jag inte täckt upp så är det bara att skriva dem i kommentarsfältet! 🙂

Annonser

3 thoughts on “Att resa till Dubai på semester

 1. Ser att inlägget är gammalt men chansar. Funderar på att åka till Ras Al Khaimah, vi är en trebarnsfamilj, föräldrarna är inte gifta, kommer detta bli ett problem? Om ngt skulle hända, ex barnen blir sjuka o kräver sjukhusvård och det uppdagas att bi inte är gifta, kan vi råka illa ut då? Tack!!

  • Hej! Av någon anledning har jag fortfarande notiser till mailen, så kan svara så gott jag kan. Jag *tror* inte att det är ett problem, har aldrig hört talas om något liknande fall. Så länge alla pass och försäkringar är okej och aktiva så borde det vara lugnt.
   Ras Al Khaimah är dock inte Dubai, de har en annan sheikh där och därmed lite annorlunda regler gällande vissa saker (exempelvis alkohol som de inte är lika strikta med). Jag vet dock inte om de är mer eller mindre stränga gällande giftemål, sex o dyl.

   Jag skulle faktiskt råda dig att gå in på UDs hemsida där de har en hel del bra info om sånt här och kolla upp RAK specifikt, eller ringa UD och fråga. Jag kan tyvärr inte ge något bra svar känner jag.

Kommentera gärna! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s