En hiss för Sverige

Jag måste bara hissa Sverige lite för en del av mentaliteten vi har när det gäller skola, plugg och prov: det går alltid att skjuta upp eller försöka igen. 

Därmed inte sagt att jag inte kan hantera en ”hård deadline” eller tycker att människor alltid ska skjuta upp saker. Men jag har upplevt alternativet utomlands, både i grundskolan/gymnasiet och på universitetsnivå, där eleverna blir tillsagda att ”om du inte klarar provet nu på denna dag eller kursen just den här omgången så är hela din framtid förstörd och du kommer aldrig lyckas med något i livet” och jag tycker det är ett förjäkla dåligt system.

Jag har legit fortfarande problem med panik inför akademiska prov och deadlines på grund av att jag trummats in i den inställningen av lärare och professorer utomlands, TROTS att jag haft underbara föräldrar som påminnt mig om att världen inte går under.

I Sverige är vi medvetna om att folk har ett privatliv eller hälsoproblem som tyvärr inte alltid snällt håller sig borta från att påverka hur en utför sitt arbete eller presterar i skolan. Vårt system är i det mesta uppbyggt för att hantera det, med omprov, omtentor, möjlighet till sjukskrivning istället för sparken och möjlighet att läsa om kurser från gymnasie och universitet.

Och viktigast av allt – vi är medvetna om det när vi jobbar. Idioter finns såklart, och jag har träffat såna med, men de flesta jag träffat och hört talas om i någon typ av chefsposition vet att om folk genuint mår dåligt (fysiskt eller psykiskt) så hjälper det inte att sätta hårdare eller högre krav på dem eller vara elak.

Kommentera gärna! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s