Om mig

Detta är mitt första inlägg här på bloggen, där jag berättar hur jag hamnade på den här utbildningen och vid den här punkten i mitt liv:

I folkmun är det i princip ”Civilingenjör i Sten” jag studerar till. Låter kanske inte som det mest avancerade man kan göra, eller hur? Men jag lovar, det är en av de absolut mest intressanta och rätta sakerna jag har gjort i hela mitt liv!

Jag började plugga på Luleå Tekniska Universitet i augusti 2008, då jag hade världens bästa Nolleperiod med världens bästa klasskamrater som alla skulle börja plugga till Civilingenjör i Rymdteknik. Ja just det; Rymdteknik. Jag lyckades nämligen inte välja rätt första gången jag sökte in till universitetsstudierna.
Kanske inte så konstigt med tanke på att jag bott i Dubai hela min tonårstid.
Vi flyttade dit när jag precis fyllt 13år, då pappa sökte och fick jobb som pilot på Emirates Airlines. Detta fick till följd att jag fick en helt annorlunda tonårsperiod än mina skolkamrater som jag lämnade kvar i Irsta, utanför Västerås.

  • När de gick igenom ett helt spektakel av mode och ångest över vad man skulle ha på sig så hade jag skolunifrom.
  • När de klagade över äcklig skolmat och ”hungerstrejkade” så hade jag med mig lunchlåda till skolan som min underbara mamma tog sig tid att göra så jag skulle slippa äta brownie till lunch.
  • När de skolkade hade jag med mig förklarande brev från mina föräldrar som sa att jag inte gjort min läxa för att de förbjöd mig sitta längre än till kl 01 på natten
  • När de ifrågasatte och motverkade allt vad auktoritet hette genom knasiga hårfärger, piercingar och liknande tonårsuppror, så hade jag ett kristet kors på mitt enda halsband för att jag bara fick ha smycken i skolan om de var religösa, och undvek nagellack för att om jag hade det på mig så skulle jag bli hemskickad.

Minnet av tiden i Dubai står för mig som en underbar uppväxt som var helt trygg. Jag spelade fotboll och hade egna hästar, jag festade, blev full och gjorde knäppa saker som i efterhand är helt livsfarliga, och jag fick en väldigt bra utbildning. Jag är jätteglad att jag fick chansen att uppleva en sån uppväxt, för det har format mig till den jag är idag.

Alltså; eftersom jag inte gått gymnasiet i Sverige så hade jag en hel del mindre koll på ansökningsprocessen till universitetsstudierna än mina jämnåriga ”fellow students”, och när jag ansökte så sökte jag till 20 olika utbildningar på nästan lika många universitet i tron att jag sen skulle få välja bland dem jag kom in på. Hahaha. Jag fick svaret på min ansökan: Rymdteknik (som helt jag helt på måfå placerat överst) – antagen. Allt annat – struken. Ha.
Efter att ha gråtit över min ”förlorade valmöjlighet” några minuter började jag peppa och se fram emot att flytta hem till Sverige. Mitt sabbatsår som veterinärassistent på en smådjursklinik i Dubai var avklarat och jag var nyfiken på vad livet som universitetsstudent skulle erbjuda.

Det tog mig nästan två år att inse att Rymdteknik inte var för mig. När jag till slut insåg att jag skulle vara tvungen att läsa ca 4 år med svåra matte- och fysikkurser som jag tyckte var supertrista för att komma till ett år med kurser som lät intressanta, för att sedan bli doktorand och plugga ännu mer matte och fysik, då sa jag STOPP! till mig själv. Vid det laget hade jag gått nästan 1,5år och läst 10kurser på utbildningen till rymdtekniker (erkänn, det låter coolt!), och klarat EN TENTA. En kurs av tio hade jag klarat, och enda anledningen till att jag kunde fortsätta plugga var att mina föräldrar förstod att det hade varit en stor omställning för mig att gå från totalt militärisk undervisning i Dubai till den bohem-fria stil på undervisning som bedrivs på universitetet i Sverige där man måste vara sin egen påpiskande drivkraft, och de stöttade mig med pengar när jag inte kunde få CSN pga mina dåliga studieresultat.

Resten av det året läste jag om vissa kurser och läste kurser i andra ämnen, och till slut hade jag tillräckligt med högskolepoäng för att få CSN igen. Men då hade jag gett upp att bli astronaut genom att bli Rymdtekniker, och grävde omkring i programkatalogen tills jag kom fram till  ett program som jag, efter att ha tittat på de kurser som ingick och kollat vad de innehöll, tyckte verkade både otroligt roligt och dessutom väldigt intressant; Civilingenjör Naturresursteknik. 

Hösten 2010 gick jag på min andra Nolleperiod vid LTU (en betydligt lugnare och mer pluggfokuserad historia än mina tidigare två veckor av konstant festande som kickstartade hösten 2008). Nu är jag inne på mitt andra år på den här utbildningen och jag trivs storartat! Jag har fortfarande problem med vissa grundläggande matte och fysikkurser (som alla blivande civilingenjörer måste läsa), men peppar peppar ta i trä, än så länge har jag klarat alla inriktningskurser (om mineral, bergarter och miljö) på första försöket och med bra betyg!

Det är för mig ett testament till att jag har valt rätt. Så är även det faktum att jag ser fram emot mina lektioner nu, och blir alldeles vetgirig och hungrig efter mer kunskap att jag frustreras av att jag inte kan lära mig allt ”instantly”, utan måste vänta med att lära mig mer tills jag bonkat in annan kunskap i huvvet!
Jag är otroligt ivrig att komma ut i industrin och jobba, och känner verkligen att hela världen ligger för mina fötter med den här utbildningen. Jag kan ta mig precis vart jag vill!

I den här bloggen kommer jag att skriva om mitt liv som student; hur min studiemotivation går upp och ner, vad jag studerar, händelser i livet, och min fritid. Kort och gott: min resa mot att kunna berätta livshistorien om den där fläckiga stenklumpen bredvid väggrenen, och dessutom få ett jobb för att jag kan det!

Annonser

One thought on “Om mig

Kommentera gärna! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s